Mentee (Danışan’ın) Güncesi
İçinizdeki girişimci ruhu durduramadığınız günler bol olsun. Konu girişimcilik olduğunda iki ana kavram ile tanışmanız gerekecektir. Bunlar pek türkçeleştiremesek de Mentor ve Mentee’dir. Sanırım en yakın türkçe karşılıklarını Danışman/Danışan olarak ifade etmek mümkün. Tabii bir farkla… Mentor, verdiği danışmalığın maddi karşılığını hedeflemeyen kişidir. Kendi deneyim ve bilgisi ile size eşlik eder. Ancak bu eşlik sürecinde bir ‘danışan/Mentee’ olarak göz önünde bulundurmanız gereken bazı konular var ki; aşağıda bunları soru/yanıt şeklinde vererek paylaşmak istedim. Keyifli ve verimli bir okuma olsun.
Kaç tür mentör ile çalışabilirsiniz?
Genellikle dört türdür. İlki ‘Akran Mentorluğu’dur; Yaş olarak size yakın ancak mentorluğu talep ettiğiniz alanda deneyimi olmuş kişilerden alabileceğiniz mentorluktur. İkincisi ‘Grup Mentorluğu’dur; Mentorunuz aynı anda birden fazla yatırım fikri için hizmet veriyor olabilir. Üçüncüsü ise ‘Profesyonel Mentorluk’tur; Mentorunuz sektörel deneyimi ile size yardımcı olacaktır. Dördüncüsü ise ‘Akademik Mentorluk’tur; iş fikrinizin araştırma ve geliştirme süreçlerine dair akademik boyutta ihtiyaç duyabileceğiniz desteği bu tür mentorlardan edinmeniz mümkündür.
Neden bir mentor ile çalışmalısınız?
Olumlu rol modelleri tanımak ve onlarla iletişime geçmek / Okul-İş Hayatı geçişini kolaylaştıracak rehberlik / Profesyonel topluluklara erişim (networking) Kişisel ve sosyal gelişim / Kâriyer rehberliği / İş fikri/ Girişimcilik / Yurtdışı eğitim/ Kariyer / Daha geniş bir bakış açısı kazanmak
Mentor görüşmesinden önce neler yapmalısınız?
Kendinizi en kısa ve şık şekilde nasıl tanıtırdınız hazırlanın./ Hedeflerinizi belirleyin. Kağıt kalem veya dijital not alma alanıınız hazır olsun. Ses kaydı yapacaksanı öncesinde Mentorunuzdan izin alarak bu izni de kayıt altına almalısınız. / Mentorunuz atandığında onu araştırınız. Böylece görüşmenizde hangi alanlardan destek alabileceğinizi görmüş olursunuz. / Görüşmeden ince sosyal medyadan iletişim kurunuz /Hazırlıklı olun. Sadece iş sunumunuz değil, gerek duyabileceğiniz tüm belgeler ekranınızda hazır olsun / Doğru soruları sormak üzere ön hazırlığınız olsun. Tabii etkin şekilde dinlemeyi de unutmayınız. / Mentorunuza görüşmeyi kabul ettiği ve zaman ayırdığı için teşekkür ediniz.
Bir Mentor ile çalışmanın faydaları nelerdir?
Bireysel tanıma, teşvik ve desteği hissetmek / Profesyonellerle iletişim kurarken daha özgüvenli iletişim becerileri geliştirmek / Yeni hedefleri fark etmek ve erişemek için stratejiler geliştirebilmek / Hedef odaklı motivasyonunuzu artırmak / İş fikrinize daha gerçekçi bir bakış ile bakabilmek / İş fikrinize dair önceliklerinizi gözden geçirebilmek / Ne yapmanız ve yapmamanız gerektiğine dair görüş alabilmek / İletişim ağınızı geliştirmek
Bir Mentee (danışan) olarak sorumluluklarınız nelerdir?
Mentor/Mentee iletişimi bir süreçtir. Bu sürecin kalitesi ve süresi her iki tarafın çabalarına bağlıdır. Her iletişim gibi taraflara bazı sorumluluklar yüklemektedir. Zaman konusunda titiz olmak / İletişiminiz süresince telefonlara, mesajlara, e-postalara zamanında geri dönmek / Her görüşmede bir sonraki toplantının saatini belirlemek / Yaklaşan toplantınızı hatırlatarak herşeyin belirlenen gün ve saatte olacağından emin olmak / Olası görüşme iptallerinde Mentorunuzu zamanında bilgilendirmek / Adres, e-posta veya telefon numarasının değiştiğini zamanında bildirmek • Düzenli şekilde iletişim kurmak / Kararlaştırılan sorumlulukları yerine getirmek.
Mentordan Neler beklemelisiniz?
Rehberlik / Kaynak önerisi / Sektörel veya akademik derinleşme / Seçtiğiniz girişim alanını çevreleyen iş dünyasına dair deneyim ve taktikler / Sorunlara çözüm odaklı yaklaşım.
Mentor İletişiminde nereden başlamalısınız?
Mentorluk varsa ekibinizdeki her bir üyenin rollerini belirleyiniz./Çalışmanızda paylaşmayı planladığınız bilgi, beceri, kaynakları vb.hazır bulundurun / Öğrenmek istediğiniz somut becerileri listeleyin./ doğru soruları sorarak ihtiyaç duyduğunuz bilgilere dair önceden hazırladığınız listeyi görüşme süresinde tamamlamaya çalışın./ Gizlilik sorunlarını nasıl ele almak istediğiniz hakkında konuşun. / Tercih ettiğiniz iletişim yöntemleri hakkında Mentorunuz ile ortak bir karara varın./ Her toplantı planlanırken süresi ve olası içeriğini planlayın./ Gelemeyeceğiniz veya geç kalacağınız durumlarda, birbirinizi bilgilendirmek için bir yöntem üzerinde anlaşın.
Mentor ile çalışırken ne tür zorluklarla karşılayabilirim?
Eleştirilerin olumlu gücünü fark edin. Aksi takdirde görüşmeden elde edeceğiniz verimi azaltmış olursunuz. / Mentorunuz ekip arkadaşınız değildir. Ondan sizin yerinize sorunlarınızı çözmesini beklemeyiniz. /Mentorunuza bağımlı olmayınız. Mutlaka farklı görüşler alabilmeli ve gerektiğinde mentor değiştirebilmelisiniz.
Mentor / Mentee ilişkisinin en temel odağı nedir?
Etkin iletişim ve dinleme / Yapıcı eleştiri / Empati ve uygulama becerileri / Karar vermenizi kolaylaştırarak kendi yolunuzu bulmanız için eşlik edilmesi. Mentor tarafından aktarılan her şey deneyim kaynaklı önermelerdir. Mentorun söylediği her şeyi yapmanız değil, iş fikrinize olan inancınız ile süzgeçten geçirmeli, ekip arkadaşlarınız ile her mentorluk seansının hemen ardından değerlendirme toplantınızı yapmanızı öneririz. Unutmayı işinizi benzersiz kılabilecek tek şey sizsiniz.